Маршал Розенберг
Визионерски миротворец
Вижте Цитати от Маршал Розенберг.

Вижте страницата на NVC в Уикипедия.

Вижте страницата на CNVC Celebrate Marshall Rosenberg.

Маршал Б. Розенберг, PhD. (1934-2015 г.) основава и в продължение на много години е директор на образователните служби на Центъра за ненасилствена комуникация, международна миротворческа организация. Д-р Розенберг почина на 7 февруари 2015 г.

През живота си той е автор на петнадесет книги, включително бестселъра “Ненасилствена комуникация: Езикът на живота”, която е продадена в над пет милиона екземпляра по целия свят и е преведена на повече от 35 езика, като се работи по още преводи.

Д-р Розенберг е получил редица награди за работата си в областта на ненасилствената комуникация, включително:

2014: Награда “Шампион на прошката” от Световния алианс за прошка
2006: Награда за ненасилие “Мост на мира” от фондация “Глобално село
2005: Награда “Светлината на Бога, изразяваща се в обществото” от Асоциацията на църквите “Единство
2004: Награда “Златни произведения” на Международната организация по религиозна наука
2004: Награда “Човек на мира” на Международния ден на молитвата за мир от Организацията “Здрави, щастливи и святи” (3HO)
2002: Награда за признателност на английската принцеса Анна и началника на полицията за възстановително правосъдие
2000 г.: Награда за слушател на годината на Международната асоциация за слушане
Израснал в неспокоен квартал на Детройт, д-р Розенберг развива жив интерес към нови форми на общуване, които да осигурят мирни алтернативи на насилието, с което се сблъсква. Интересът му води до защита на докторска степен по клинична психология в Университета на Уисконсин през 1961 г., където учи при Карл Роджърс. Последвалият му житейски опит и изучаването на сравнителната религия го мотивират да разработи процеса на ненасилствена комуникация (NVC).

Д-р Розенберг използва процеса NVC за първи път в проекти за училищна интеграция, финансирани от федералните власти, за да осигури обучение по медиация и комуникационни умения през 60-те години на миналия век. Центърът за ненасилствена комуникация, който той основава през 1984 г., днес има стотици сертифицирани инструктори и поддръжници, които преподават NVC в повече от 35 държави по света.

Отдаден учител, миротворец и визионер, д-р Розенберг води семинари по NVC и международни интензивни обучения за десетки хиляди хора в над 60 страни по света и осигурява обучение и инициира програми за мир в редица разкъсвани от войни райони, включително Руанда, Бурунди, Нигерия, Малайзия, Индонезия, Шри Ланка, Сиера Леоне, Близкия изток, Колумбия, Сърбия, Хърватия и Северна Ирландия. Работи неуморно с такива групи като преподаватели, мениджъри, доставчици на психиатрични и здравни услуги, адвокати, военни, затворници, полицейски и затворнически служители, духовници, държавни служители и отделни семейства.

Търсен водещ, стилът на преподаване на Розенберг е едновременно интимен и въздействащ. Това, което отличаваше Маршал от

Запишете се за нашия бюлетин

Запишете се за нашия бюлетин

Запишете се да получавате информация и новини от нас

You have Successfully Subscribed!