Минали обучения

25-28 януари 2024
09:30 – 17:00

Как да изграждаме емпатична връзка с деца, партньор, родители, колеги и себе си.

Как да се чуваме и разбираме взаимно.

Това обучение е предназначено за въведение в Ненасилствената комуникация с акцент върху това как да интегрирате наученото в ежедневния си живот. Това включва живота ви като родител, партньор, колега, приятел и др;

01 – 04 февруари 2024
09:30 – 17:00

ННК обучение за напреднали

Емпатичен менторинг: 
Усъвършенстване в ННК, в уменията да присъстваме с емпатия за себе си и за другите, обратна връзка от Ирмтрауд за нашата лична практика.

Това обучение ще се фокусира върху личното израстване на всеки участник в умението му да присъства емпатично за себе си и за другите, да придружава по Денсфлор. Персонална работа с всеки участник – 10 участника.

 

 

08-11 февруари 2024
09:30 – 18:00

Емпатия на ежедневен език “Street giraffe”

Как да общуваме с емпатия с хора, които нямат понятие от ННК.

  По време на това обучение ще правим практически упражнения как да общуваме на езика на Жирафа с ежедневни думи.

Как да се изразяваме емпатично, така че другите да ни разбират с лекота и без да звучим като от книга.

Често обучаващите се по ННК получават отговор, че говорят като по учебник и другите не искат да ги слушат. На помощ идва “Street gireffe”

CLASSES

Предстоящи обучения с Ирмтрауд

5 – 8 Август 2023
09:30 – 17:00

Как да изграждаме емпатична връзка с деца и младежи – да се чуваме и разбираме взаимно

Това обучение е предназначено за въведение в Ненасилствената комуникация с акцент върху това как да интегрирате наученото в ежедневния си живот с деца. Това включва живота ви като родител, учител в детска градина или училище, като социален работник, учител по танци, музика и др.

10 – 13 August 2023
09:30 – 17:00

4 day advanced NVC training

Transforming Enemy Images and Listening to my Inner Team

This training is meant to deepen your Nonviolent Communication skills and consciousness.

An “enemy” can be someone with whom it is difficult for you to communicate, with whom you don’t want to connect because it is painful for you. This can be a colleague, your ex – partner, your mother of father, politicians… 

Working with the “inner team”: in conflict situations we often witness parts of us arguing with each other: “you should do this, then you have less stress” – “no, I want to go for a walk, I need rest” etc. You will have a chance to listen to these parts/internal voices with empathy and support them to find a solution that is based on needs they try to express.

31 August – 09 September 2023
09:30 – 18:00

Building Bridges – European Summer Academy Training and Immersion in Nonviolent Communication

This training is meant as an intensive introduction to Nonviolent Communication with the focus on how to integrate your learnings in your daily life. This means that you would be willing to go through processes related to your own experiences e.g., as a parent, child of your parents, with your partner, situations in your workplace.

TESTIMONIALS

Какво споделят участниците

Спирали ли сте за миг, за да чуете осъждащите себе си и останалите хора мисли във вашето съзнание? “Глупак” е всеки шофьор на пътя, с изключение на мен. “Много е кисела” служителката в администрацията. “Новият колега е страшно мързелив”. Това е само ‘леката’ категория. По време на интензивния курс на Ирмтрауд в София разбрах какво ни кара да осъждаме себе си и околните. Най-вече, научих как да преведа “присъдите” в градивни и смислени послания, които допринасят към живота ни. Възможно ли е “глупакът” на пътя всъщност да е объркан? Възможно ли е “киселата” служителка да изпитва тъга? Възможно ли е “мързеливият” колега всъщност да има нужда от моята помощ и насоки?

Ана Цаловска

Отидох с намерение да подобря общуването си с другите. Грабна ме акцентът на семинара, който беше върху практическите упражнения. 9 дена целодневна интензивност, които се изнизаха неусетно. Достатъчни да се потопя в едно ново за мен емпатично пространство. Недостатъчни да интегрирам в себе си  любящата вселена на ННК – толкова просто и същевременно толкова трудно. Просто, защото Ирмтрауд е самото ННК в човешки образ. Трудно, заради спонтанният ми начин на общуване. Зад организацията стоят две прекрасни сестри с чисти сърца – Кали и Петя. Омиротворяващо за мен беше да се докосна до света на Ирмтрауд. Всяка тежест, конфликт и задъдена улица на която бях свидетел олекваше с нейното нежно водене. Когато намерението е свързване, а думите и действията са в синхрон, се случва чудо. 

Светлана Мирянова

Неповторимо преживяване, за придобиване на знания и опит на тема ННК, чрез практически упражнения и споделяне с останалите участници.

Добринка Димитрова

обучение по емпатия, ненасилствена комуникация, общуване без агресия, обучение по комуникация
обучение по емпатия, ненасилствена комуникация, общуване без агресия, обучение по комуникация

Едно вълнуващо и предизвикателно пътуване из необятния свят на общуването, държейки в ръце компасa на ННК.

Вълнувам се, че имам възможността да споделя, макар и малка част от преживяванията си и усвоените познания по време на 9 дневното обучение по Ненасилствена комуникация по метода на Маршал Розенберг, проведено от д-р Ирмтрауд Каушат.

Като водещ, Ирмтрауд, с дългогодишния си опит и цялото богатство на човека, в който е израстнала през житейския си път и в следствие на решението си да се въведе ННК като част от начина си на живот, ни поведе с лекота през усвояването на много материал и интензивна практическа работа. Освен теоритичната част, това което осъзнах за себе си като много важно, беше практичната част на обучението, където предадените стъпки да бъдат приложени реално.

За мен, беше ключова и обстановката, която Ирмтрауд създаде за всички нас (17 човека ни беше групата) – едно пространство на лекота, вдъхновение, сигурност, подкрепа и приемане, мога и още да изброявам, но това са главните за мен предпоставки едно обучение да е успешно. Всички отправени въпроси, бяха адресирани в подходящ момент и в контекста на предадения материал, а богатата палитра от дадени примери, упражнения, игри – определено допринасяше, за да се навлезе максимално и възприеме дадена тема. Мога да кажа, че Ирмтрауд се раздаде изцяло, по един много внимателен и мек начин, но това, за което също й се възхитих беше поставянето на граници и организирането на учебния процес, така че да върви гладко и компактно във времето.

Има една песен на Fia “ A journey Unfolding”, където тя пее, че можем да се срещнем с другия само толкова дълбоко, колкото преди това сме срещнали себе си.

Мога да кажа, че това обучение е и среща със себе си. Идентифицирайки, през подхода на ННК моите емоции и нужди, както и изучаването на връщането на обективна информация за конкретна ситуация свързана с тях и отправянето на молба (в ННК вариантите на молби са две: молба за свързване и молба за действие), има и своите уловки, но с времето на практика нещата стават все по-ясни и достъпни.

Поведението ни и реакцията към околните до голяма степен се обуславят от нашето възприемане, на самите нас, на света и на хората, като цяло. Затова, преди да направим връзката с другите (независимо от контекста – личен, социален или делови), надникването първо в нас самите е много ценно – дава ни повече яснота, какви сме като съвкупност от емоции, нужди, ценностна система и вече усвоявайки обективното възприемане на дадена ситуация и отправянето на молба можем да общуваме с другите с повече яснота и спокойствие, да бъдем чути и да чуваме.

В началото на обучението, Ирмтрауд, каза, че е възможно, малко или много, да се чувстваме като в джунгла, през която си проправяме път. Колкото повече вървим по пътищата й, толкова повече ще ги научаваме и ще ни е лесно да се ориентираме – сега вече мога да се съглася с нея.

Много смислено, обогатяващо и развиващо обучение за мен самата. Приложимо в общуването ми в личен, социален и бизнес план. Една много добра основа за по-нататъшно развитие в различни сфери, където комуникацията е важна част.

Благодаря на организаторите и сподвижниците на събитието за сърцатостта, искреността и отдадеността то да се случи.

Любомира Димитрова

Запишете се за нашия бюлетин

Запишете се за нашия бюлетин

Запишете се да получавате информация и новини от нас

You have Successfully Subscribed!