Защо да опитаме ненасилствена комуникация?

 

TESTIMONIALS

Какво споделят участниците

Спирали ли сте за миг, за да чуете осъждащите себе си и останалите хора мисли във вашето съзнание? “Глупак” е всеки шофьор на пътя, с изключение на мен. “Много е кисела” служителката в администрацията. “Новият колега е страшно мързелив”. Това е само ‘леката’ категория. По време на интензивния курс на Ирмтрауд в София разбрах какво ни кара да осъждаме себе си и околните. Най-вече, научих как да преведа “присъдите” в градивни и смислени послания, които допринасят към живота ни. Възможно ли е “глупакът” на пътя всъщност да е объркан? Възможно ли е “киселата” служителка да изпитва тъга? Възможно ли е “мързеливият” колега всъщност да има нужда от моята помощ и насоки?

Ана Цаловска

Отидох с намерение да подобря общуването си с другите. Грабна ме акцентът на семинара, който беше върху практическите упражнения. 9 дена целодневна интензивност, които се изнизаха неусетно. Достатъчни да се потопя в едно ново за мен емпатично пространство. Недостатъчни да интегрирам в себе си  любящата вселена на ННК – толкова просто и същевременно толкова трудно. Просто, защото Ирмтрауд е самото ННК в човешки образ. Трудно, заради спонтанният ми начин на общуване. Зад организацията стоят две прекрасни сестри с чисти сърца – Кали и Петя. Омиротворяващо за мен беше да се докосна до света на Ирмтрауд. Всяка тежест, конфликт и задъдена улица на която бях свидетел олекваше с нейното нежно водене. Когато намерението е свързване, а думите и действията са в синхрон, се случва чудо. 

Светлана Мирянова

Неповторимо преживяване, за придобиване на знания и опит на тема ННК, чрез практически упражнения и споделяне с останалите участници.

Добринка Димитрова

обучение по емпатия, ненасилствена комуникация, общуване без агресия, обучение по комуникация
обучение по емпатия, ненасилствена комуникация, общуване без агресия, обучение по комуникация

Едно вълнуващо и предизвикателно пътуване из необятния свят на общуването, държейки в ръце компасa на ННК.

Вълнувам се, че имам възможността да споделя, макар и малка част от преживяванията си и усвоените познания по време на 9 дневното обучение по Ненасилствена комуникация по метода на Маршал Розенберг, проведено от д-р Ирмтрауд Каушат.

Като водещ, Ирмтрауд, с дългогодишния си опит и цялото богатство на човека, в който е израстнала през житейския си път и в следствие на решението си да се въведе ННК като част от начина си на живот, ни поведе с лекота през усвояването на много материал и интензивна практическа работа. Освен теоритичната част, това което осъзнах за себе си като много важно, беше практичната част на обучението, където предадените стъпки да бъдат приложени реално.

За мен, беше ключова и обстановката, която Ирмтрауд създаде за всички нас (17 човека ни беше групата) – едно пространство на лекота, вдъхновение, сигурност, подкрепа и приемане, мога и още да изброявам, но това са главните за мен предпоставки едно обучение да е успешно. Всички отправени въпроси, бяха адресирани в подходящ момент и в контекста на предадения материал, а богатата палитра от дадени примери, упражнения, игри – определено допринасяше, за да се навлезе максимално и възприеме дадена тема. Мога да кажа, че Ирмтрауд се раздаде изцяло, по един много внимателен и мек начин, но това, за което също й се възхитих беше поставянето на граници и организирането на учебния процес, така че да върви гладко и компактно във времето.

Има една песен на Fia “ A journey Unfolding”, където тя пее, че можем да се срещнем с другия само толкова дълбоко, колкото преди това сме срещнали себе си.

Мога да кажа, че това обучение е и среща със себе си. Идентифицирайки, през подхода на ННК моите емоции и нужди, както и изучаването на връщането на обективна информация за конкретна ситуация свързана с тях и отправянето на молба (в ННК вариантите на молби са две: молба за свързване и молба за действие), има и своите уловки, но с времето на практика нещата стават все по-ясни и достъпни.

Поведението ни и реакцията към околните до голяма степен се обуславят от нашето възприемане, на самите нас, на света и на хората, като цяло. Затова, преди да направим връзката с другите (независимо от контекста – личен, социален или делови), надникването първо в нас самите е много ценно – дава ни повече яснота, какви сме като съвкупност от емоции, нужди, ценностна система и вече усвоявайки обективното възприемане на дадена ситуация и отправянето на молба можем да общуваме с другите с повече яснота и спокойствие, да бъдем чути и да чуваме.

В началото на обучението, Ирмтрауд, каза, че е възможно, малко или много, да се чувстваме като в джунгла, през която си проправяме път. Колкото повече вървим по пътищата й, толкова повече ще ги научаваме и ще ни е лесно да се ориентираме – сега вече мога да се съглася с нея.

Много смислено, обогатяващо и развиващо обучение за мен самата. Приложимо в общуването ми в личен, социален и бизнес план. Една много добра основа за по-нататъшно развитие в различни сфери, където комуникацията е важна част.

Благодаря на организаторите и сподвижниците на събитието за сърцатостта, искреността и отдадеността то да се случи.

Любомира Димитрова

Запишете се за нашия бюлетин

Запишете се за нашия бюлетин

Запишете се да получавате информация и новини от нас

You have Successfully Subscribed!