Ирмтрауд Каушат живее в Германия и работи като обучител по Ненасилствена комуникация (CNVC) повече от 25 години.

Тя е сертифициран преподавател към Центъра за ненасилствена комуникация над 25 години и е ученичка на създателя на ННК – Маршал Розенберг.

Тя осъзнава, че мирът започва отвътре в нас: как да общувам със себе си, обвинявам ли се, че съм глупав, некомпетентен…, или се опитвам да се свържа с потребностите, които съм се опитал да задоволя, когато съм действал по определен начин и сега не съм в мир с резултата, с това как се е отразил на връзката ми с другите.

Ирмтрауд е израснала в следвоенна Германия с чувство за вина и срам от германската история. ННК я подкрепя да разграничи вината/срама от отговорността и да бъде в мир със себе си. За нея е важно да допринесе за един свят, в който нуждите на всички са от значение, включително нуждите на децата и младежите, с които живеем или които придружаваме по пътя им към израстването. Тя е майка на две пораснали деца, които са били най-важните ѝ учители в интегрирането и прилагането на ННК в ежедневието. Понякога това е било (и все още е) предизвикателство, друг път е било удоволствие и тя със сигурност не е “перфектната” майка.

Как Ирмтрауд се озова в България?
Срещнах се с ННК през 2018 година на обучение в България. Бях много вдъхновена от идеята на ННК и исках да стигна до първоизточника – Център за ненасилствена комуникация CNVC в щатите. Там намерих лекции и записи на Маршал Розенберг и бях още по-вдъхновена, толкова ми помогнаха, че исках да ги споделя с хората в България и те да имат достъп и изпитат това вдъхновение и облекчение. Направих Youtube канал и преведох и сложих субтитри на часове лекции и записи. Единственото ми желание беше да е достъпно за хората в България и още повече за хората, които не владеят Английски език достатъчно добре.
През 2019 се записах на курс към Центъра за ненасилствена комуникация и той се проведе ОНЛАЙН през 2020. Там срещнах Ирмтрауд, бях толкова впечатлена и направо стъписана като гледах как работи с хора с много тежки, болезнени и сериозни травми. Това бяха хора, които не ми се струваше, че биха могли да продължат да живеят нормално след нещата, които са преживели.
Да, ама не! Хората получаваха нужната им подкрепа и се чиждаше как им олеква, как травмата се превръща просто в спомен.
През 2022 моята сестра беше нападната от куче и обезобразена, тя изпадна в дълбока депресия, не искаше да я виждат хора, не искаше да се храни, къпе или да е будна изобщо. Тя не виждаше никакъв начин да продължи живота си, тя е страшно привързан човек към външния вид. Месец след инцидента се сетих за Ирмтруд, писах й с надежда да има възможност да ни помогне, защото тя е толкова заета, че предишните ми опити да се свържа с нея са били неуспешни. Този път тя се отзова и записа час за Петя. Трудно е да се  повярва, но след първата си среща с Ирмтрауд, Петя излезе от стаята си, цялата в сълзи от облекчение и с лека усмивка на лицето. Цялото семейство не смеехме да кажем дума или да попитаме. Петя се повъртя из къщата и започна да общува с нас, по-късно дойде и седна на масата да вечеря със семейството. Ние не можехме да повярваме на това, защото предишните над 20 дни тя не излизаше от стаята си и не говореше с никого. На следващия ден Петя седна да играе с децата, чух я да се смее??? Не можех да си обясня как това е възможно и я питах.
Тя ми отговори:
– Не е кой знае какво, което тя ми каза! Тя беше до мен и присъстваше с емпатия, тя създаде сигурно пространство и място да излезнат моите страхове и болки. Разбрах, че съм била смръзена от страх и не знаех какво става с мен, просто бях блокирала, не разбирах и не осъзнавах, че съм в такова състояние. Можеше да прекарам години така или целия си живот. Ирмтрауд ме следваше в моя си вътрешен свят и ми казваше точните думи в точните моменти. Правеше предположения за усещанията ми, които дори аз не разбирах и ми предлагаше неща и упражнения.

Не съм сигурна, че тогава съм разбирала напълно какво точно ми обяснява Петя. Днес, година по-късно, след преминато обучение с Ирмтрауд и множество лични срещи за подкрепа от нея, напълно разбирам как това е помогнало на Петя, защото и на мен ми помогна много да намеря мир с няколко детски травми и много трудни взаимоотношения с бащата на детето ми.
С цялото си същество вярвам в силата на ненасилствената комуникацията, силата й да облекчава болката в сърцето и да носи лекота в живота ни.

Запишете се за нашия бюлетин

Запишете се за нашия бюлетин

Запишете се да получавате информация и новини от нас

You have Successfully Subscribed!